Κουρτίνες Ρόμαν

Οι κουρτίνες ρόμαν (roman) είναι ένας από τους ποιο σύνθετους και ιδιαίτερους τύπους κουρτίνας. Το μυστικό της επιτυχίας μιας κουρτίνας ρόμαν είναι το σωστό σχέδιο και η ποιοτική ραφή. Τα πολύ μεγάλα ανοίγματα σε πλάτος, θέλουν από μόνα τους ρόμαν ή ρόλερ. Οι μακριές κουρτίνες που περιορίζονται σε δύο άκρες όταν ανοίγουν, δεν τους πάνε καθόλου. Τα παράθυρα επίσης που από κάτω δεν έχουν κάποιο πάγκο κουζίνας ή κάτι άλλο, καλό θα ήταν να σταματήστε να τα ντύνετε με κοντές κουρτίνες.

Υπολογίστε βέβαια πως αν έχετε ανοιγόμενο κούφωμα πρέπει να ανεβαίνει πάνω από το ύψος της πόρτας για να μπορεί να ανοίγει χωρίς να εμποδίζει το παράθυρο η μπαλκονόπορτα. Οι μεγάλες λιτές και μονοκόμματες κουρτίνες πάντα μεγαλώνουν και δίνουν αέρα στο χώρο φυσικά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Για να ψηλώσετε ένα κούφωμα βάλτε το μηχανισμό 35-40εκ. πιο ψηλά από το κούφωμα. Δίνει μια αρχοντική αίσθηση και δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι το παράθυρο είναι πολύ μεγαλύτερο. Για να πετύχουμε ένα πλούσιο αποτέλεσμα ένας άλλος τρόπος είναι να συνδυάσουμε ρόμαν μαζί με κουρτίνα. Το ύφασμα στο ρόμαν είναι τεντωμένο και ανοιγοκλείνει κάθετα ενώ στις κουρτίνες το ύφασμα είναι σουρωμένο και ανοιγοκλείνει οριζόντια. Έτσι συνδυάζοντας τα μαζί έχουμε ανάπτυξη προς κάθε κατεύθυνση και γεμίζει το μάτι κάνοντας το αποτέλεσμα αρχοντικό. Όταν λοιπόν πρόκειται για παράθυρα, τα ρόμαν συνηθίζουν να είναι η ιδανική λύση, ειδικά όταν είναι μακρόστενα και ακόμα περισσότερο όταν είναι διαδοχικά.


Ενα σημαντικό που αξίζει να σημειωθεί και πρέπει να το γνωρίζετε είναι ότι διαθέτουν μηχανισμό που μαζεύει το ύφασμα σε πιέτες εξαφανίζοντας το και αφήνοντας όλο το παράθυρο ελεύθερο σε αντίθεση με τις κλασσικές κουρτίνες που ακόμη και τραβηγμένες συνήθως καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του παραθύρου, στερώντας φως. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε ένα “πρόβλημα” το οποίο είναι το πως βγαίνει και επανατοποθετείται. «Δεν είναι δύσκολο απλά θέλει λίγο υπομονή» Αυτό λέμε κάθε φορά που μας ρωτάνε οι πελάτες μας. Κατεβάζουμε το ρόμαν μας τελείως κάτω. Λύνουμε τα κορδελάκια που είναι δεμένα στο πίσω μέρος. Ξεκρεμάμε από το μηχανισμό είτε έχει χράτς είτε γατζάκια, όπως στις κουρτίνες μας. Το τραβάμε κάτω μέχρι να βγουν τα κορδελάκια από πίσω. Βγάζουμε το βάρος και τις μπανέλες. Με την ίδια διαδικασία ανάποδα το επανατοποθετούμε. Κρεμάμε ή κολλάμε στο μηχανισμό. Περνάμε από πίσω τα κορδελάκια στα θυλάκια. Δένουμε τα κορδελάκια κάτω-κάτω προσέχοντας τα ύψη να είναι όλα ίδια. Περνάμε μέσα στις θήκες τις μπανέλες και το βαρίδι. Είναι έτοιμο για χρήση!! Ελπίζουμε οι πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες και να σας βοηθήσαμε στο να επιλέξετε πιο εύκολα το τι ταιριάζει στο χώρο σας.