info@casakosta.gr +30 210 5744099

Υφάσματα

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε σε επαγγελματικούς χώρους και για κατασκευές οι οποίες εκθέτονται σε εξωτερικό χώρο έχουν τελείως διαφορετικές προδιαγραφές από τα κλασικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για λευκά είδη, κουρτίνες, και λοιπές οικιακές χρήσεις. Υπάρχουν στάδια επεξεργασίας ενός τέτοιου υφάσματος και επειδή τα συγκεκριμένα έχουν ένα ιδιαίτερα ανεβασμένο κοστολόγιο παρακάτω θα βρείτε επεξηγήσεις για τις ειδικές επεξεργασίες υφασμάτων, με σκοπό να μπορέσετε στο μέλλον να ξεχωρίζετε τις ποιότητες και να υπολογίζεται το λεγόμενο value for money.

Ξεκινάμε με την πιο γνωστή κατηγορία που είναι τα αδιάβροχα υφάσματα εξωτερικού χώρου τα λεγόμενα και 'Outdoor'. Τέτοιου είδους επεξεργασία έχουν σχεδόν όλα τα υφάσματα που θα συναντήσετε σε εξωτερικούς χώρους. Με τη διαδικασία αυτή αυξάνουμε την αντοχή των υφασμάτων σε καιρικές συνθήκες, και την αντοχή τους σε χώρους μαζικής εστίασης όπου χρησιμοποιούνται καθημερινά από πάρα πολύ κόσμο. H σύνθεση αυτών των υφασμάτων είναι συνήθως από 100% Ακριλικό Teflon. Αναφορικά κάποια από τα προτερήματα αυτών των υφασμάτων είναι η μεγάλη αντοχή σε, ηλιακή ακτινοβολία, αντηλιακά σκευάσματα, λάδι σώματος, χλώριο πισίνας, αλάτι, μούχλα κ.τ.λ. Ενα ύφασμα αυτής της κατηγορίας έχει τετραπλάσια διάρκεια ζωής σύμφωνα πάντα με τη χρήση, από ένα απλό ύφασμα. Σε αυτή τη κατηγορία υφασμάτων υπάρχουν κλίμακες που μετράνε την αδιαβροχοποίηση, την αντοχή στο φώς και όλα τα παραπάνω. Πριν αγοράσετε ρωτήστε τι βαθμολογία έχει το ύφασμα που σας δειγματίζουν. Δυστυχώς τίποτα δεν κρατάει για πάντα, καθώς τα υφάσματα είναι αναλώσιμα υλικά.

Συνεχίζουμε με κάτι πολύ σημαντικό όπως είναι η ασφάλεια του κοινού, και αναφερόμαστε στη κατηγορία βραδύκαυστα υφάσματα. Τα βραδύκαυστα από 100% Trevira CS ή από 100% Polyester Flame Retardant νήματα αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και δίνουν αρκετό χρόνο στο κοινό να εγκαταλείψει τον χόρο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς πριν αρχίσουν να καίγονται. Επίσης είναι πολύ δύσκολη και η κάθε αυτού νάφλεξη τους. Τέτοιου είδους υφάσματα είναι κατάλληλα για δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, πλοία, κότερα, λεωφορεία, αεροπλάνα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακά κέντρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές, αυλαίες θεάτρου και όπου αλλού προβλέπονται από την νομοθεσία για την προστασία του κοινού. Τα βραδύκαυστα υφάσματα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την πιστοποίηση τους: CLASSE 1 CERTIFICATE, Μ1 CERTIFICATE , ΒS-5852 CERTIFICATE, B1 (DIN4102) CERTIFICATE, TB 117(2000) CALIFORNIA TEST και IMO CERTIFICATE. Η ασφάλεια λοιπόν πάνω από όλα.


Τέλος θα αναφερθούμε σε μια πολύ γνωστή και χρήσιμη κατηγορία, τα λεγόμενα υφάσματα Black out. Είναι ένα ύφασμα με πυκνή πλέξη, το οποίο έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει το φως. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα χοντρό ύφασμα με μηδενική διαπερατότητα στο φως, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή κουρτινών. Πήρε το όνομα του από την αγγλική φράση black out η οποία στα ελληνικά σημαίνει συσκότιση, καθώς το συγκεκριμένο ύφασμα έχει ακριβώς αυτή την χρήση. Το ύφασμα μπλακάουτ χρησιμοποιείται είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλα υφάσματα προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη συσκότιση. Οι κουρτίνες από υφάσματα black out χρησιμοποιούνται σε χώρους που είναι απαραίτητη η απώθηση του φωτός όπως σε υπνοδωμάτια, σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε αίθουσες συνεδριάσεων, σε αίθουσες προβολών, σε playroom, σε δωμάτια home cinema κλπ. Μεγάλη προσοχή σε αυτή τη περίπτωση καθώς κυκλοφορούν και πλαστικά black out τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα υφασμάτινα. Το απλό μάτι δυσκολεύεται να τα ξεχωρίσει. Τα πλαστικά black out δεν καθαρίζονται και δεν σιδερώνονται όπως τα υφασμάτινα. Υπάρχει λοιπόν θέμα με το φως? Μια είναι η λύση υφάσματα black out για 100% συσκότιση.